Blog, Dermatologist approved

Ce sunt ingredientele active și cum funcționează – by Dr. Anca Ciorogar

Dermatologist approved

Te-ai uitat vreodată la ingredientele listate pe un produs cosmetic și te-ai întrebat care sunt, mai exact, ingredientele active? În termeni simpli, ele sunt cele care acționează asupra unor nevoi specifice ale pielii și permit ca produsul să fie eficient. Acestea sunt ingrediente susținute de date științifice, despre care se știe că provoacă o modificare specifică asupra pielii.

De exemplu, in cremele de protecție solară minerale, întâlnim filtre fizice precum dioxidul de titan și oxidul de zinc. Acestea sunt ingredientele ce blochează acțiunea razelor UVA și UVB pe pielea ta întrucât acționează ca un ecran, ce reflecta și dispersează radiațiile. In cremele de protecție solara chimice (organice), întâlnim o combinație de mai multe filtre precum oxibenzona, avobenzona sau octocrilenul pentru ca un filtru chimic acoperă un spectru mai mic de radiație UV și pentru eficienta ridicată e necesară o combinație de mai multe filtre in același produs.

Unde sunt listate ingredientele active

La inceput, ingredientele unui produs sunt enumerate în ordinea concentrației, astfel încât orice folosește producătorul în cantitate mai mare este menționat la începutul listei. De obicei, primul ingredient e doar o baza pentru produs și e adesea apa.
Ingredientele active vor fi listate în partea de sus a listei de ingrediente dacă au concentrații de peste 1% și vor avea afișat uneori și un procent. Aceasta înseamnă că, dacă vei compara mai multe produse între ele, o poți face în funcție de concentrația de ingrediente active.
La concentratii mai mici de 1%, ingredientele nu mai sunt listate in ordinea concentrației, ci aleator, după cum dorește producatorul.

Care este diferența dintre ingredientele active și cele inactive

Diferența cheie este că ingredientele active sunt componentele cu un efect terapeutic asupra pielii, în timp ce ingredientele inactive servesc drept mijloc de livrare a ingredientului activ în piele.

Ce tipuri de produse conțin ingrediente active

Ingredientele active apar în demachiante sau produse de curățare, creme, serumuri, măști de față și creme de protecție solară, în diferite forme de dozare și potență.

Tipuri de ingrediente active des întâlnite și cum acționează ele

  • Alfa hidroxi acizi (AHA) – ajută la exfolierea pielii, ceea ce aduce luminozitate, minimizează petele, estompeaza ridurile fine și uniformizează aspectul pielii. AHA sunt derivate din zaharuri din fructe (acid glicolic) și lapte (acid lactic).
  • Beta hidroxi acizi (BHA) – tot acizi exfolianți, dar, spre deosebire de AHA, pot pătrunde mai adânc în pori pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii și excesul de sebum. Acționează benefic în cazul acneei sau porilor dilatați, fiind potriviți pentru tenul mixt până la gras. Au si acțiune antimicrobiana și antiinflamatoare.
  • Acid hialuronic – funcția sa principală este de a reține apa pentru a menține țesuturile hidratate. Are efect de păstrare a fermității pielii și reducere a ridurilor.
  • Vitamina C – are rol de inhibare a producției de melanină, fiind excelentă pentru îmbunătățirea luminozității pielii, dar are și efect antioxidant și crește producția de colagen.
  • Niacinamide – un derivat din vitamina B3, poate îmbunătăți hidratarea pielii prin prevenirea pierderii transdermice a apei din celule. Este, de asemenea, un ingredient antiinflamator, deci este excelent pentru calmarea pielii iritate și reducerea roșetii, dar și antioxidant și de folos in lupta cu petele pigmentare.
  • Retinol – derivat din vitamina A și specializat în combaterea îmbătrânirii premature. Aplicarea topică a retinolului mărește rata de reînnoire ceulară, îmbunătățește textura pielii și ridurile fine și are efecte benefice în problema hiperpigmentării.
  • Ceramide – le poți compara cu mortarul care ține cărămizile împreună. Ceramidele păstrează hidratarea la nivel optim în piele, formând un strat protector împotriva factorilor de stres din mediu.

by Dr. Anca Ciorogar

Dermatologist approved – Un serial creat din respect pentru știință.