Beauty, Blog

Tot ce trebuie să știi despre retinol si retinoizi

tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-retinol-si-retinoizi

Daca esti preocupata sa iti infrumusetezi pielea si sa ii pastrezi aspectul tanar vreme indelungata, retinolul nu este nou pentru tine și probabil face deja parte din rutina ta de ingrijire a pielii. Dintre toate ingredientele, retinolul este probabil cel mai transformator pentru piele, dar si unul dintre cele mai putin intelese. Pentru ca se gaseste in mai multe forme si derivati, dar si pentru ca necesita o atentie la aplicare si combinatii cu alte ingrediente, unele persoane aleg sa nu foloseasca retinol. Iata de ce iti prezentam cateva reguli de baza pentru utilizarea lui, care sa iti creasca increderea sa incerci acest ajutor de nadejde pentru pielea ta.

Ce este retinolul si ce efecte are asupra pielii

O mare parte dintre dermatologi il considera cel mai eficient ingredient antiage pentru piele. Este un derivat al vitaminei A, cu beneficii multiple: creste productia de celule noi ale pielii, ajuta la eliberarea porilor inchisi, creste productia de colagen, reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor. El accelereaza rata de refacere a celulelor din piele, ceea ce inseamna ca celulele noi ajung la suprafața mai repede decat ar face-o in mod natural si aspectul pielii este astfel imbunatatit.  

Retinolul este promitator si in tratarea acneei. Unii derivati din familia retinoizilor, din care face parte si el, pot reduce eruptiile active si inhiba formarea altora noi. Textura neregulata a pielii, inclusiv cicatricile si hiperpigmentarea, pot fi de asemenea reduse semnificativ.

It’s a family business

Retinolul a devenit un termen-umbrela in ultimii ani, folosit pentru a se referi la mai multe forme de vitamina A. De fapt, termenul corect pentru aceasta familie este de retinoizi, din care fac parte retinolul și derivatii sai naturali, precum retinaldehida si esterii retinilici, dar si multi derivati sintetici. Prin aplicare locala, retinolul se transformă in acid retinoic cu ajutorul enzimelor care se găsesc in piele. Acidul retinoic (cunoscut şi sub numele de tretinoin), cel mai puternic retinoid, se gaseste in mod natural in piele, deci nu trebuie transformat pentru a da rezultate la acest nivel. Toti ceilalti retinoizi trebuie transformati in acid retinoic de celulele pielii, după ce ajung la nivelul dermului, inainte de a putea regenera celulele pielii si de a stimula productia de colagen. Acidul retinoic pur poate fi gasit doar in produsele eliberate pe baza de reteta. Retinoizii care se gasesc in produsele cosmetice din magazine, achizitionate fara prescripție medicala, trebuie transformati de mai multe ori inainte de a deveni acid retinoic, de unde si importanța rabdarii si consecventei in utilizare. Poti obtine rezultate similare cu un retinoid fara prescriptie medicala, dar timpul necesar va fi considerabil mai lung.

Efectele secundare ale retinolului

Este destul de dificil sa navighezi printre multitudinile de formule ce contin retinol si alti derivati, iar multe branduri au cantitati prea mici, care nu aduc multe beneficii sau transformari vizibile, sau sunt in concentratii prea mari, care irita pielea, provoaca uscaciune si descuamare. Cele mai bune produse cu retinol au totusi formule avansate si sisteme de livrare incapsulata cu eliberare lenta pentru a evita iritatiile. Totusi, cand incepi sa folosesti un produs nou cu retinol, tine cont de aceste reguli pentru rezultate cat mai bune.

Reguli de aplicare a produselor cu retinol si retinoizi

In principiu, pentru ca pielea devine mai fotosensibila in urma utilizarii lui (celulele noi sunt mai vulnerabile la actiunea soarelui), foloseste-l in rutina de seara, dupa ce ai curatat bine pielea. Daca pielea ta e genul se pateaza repede de la soare, evita sa il folosesti vara. Aplica un serum cu retinol inaintea cremei hidratante. Daca pielea ta nu este obisnuita cu retinol, alege sa il aplici o data pe saptamana intai si mareste frecventa in timp, pana ajungi la utilizare zilnica. Foloseste intai produse cu concentratii mai mici de retinol (0,2%, de exemplu). Daca ai pielea foarte sensibila si ti-e teama sa nu o iriti, aplica intai un serum hidratant cu acid hialuronic, apoi retinolul. Vei avea nevoie de rabdare si cand vine vorba de rezultate: asteapta-te sa observi imbunatatiri ale pielii in aproximativ trei-sase luni, in functie de produsul pe care il utilizezi. Daca folosesti retinol, este esential sa folosesti zilnic un produs cu SPF cu valoare ridicata (peste 30), inclusiv iarna. Pentru a evita iritatii ale pielii, evita sa il folosesti in acelasi timp cu acizi exfolianti (AHA, BHA), cu vitamina C sau peroxidul de benzoil, util in tratarea acneei. Aplica-le in zile diferite pentru rezultate mai bune. 

Cum sa folosesti retinol si retinoizii de la The Ordinary

In portofoliul The Ordinary, există 3 produse cu retinol cu ​​concentrații diferite (0,2%, 0,5% si 1%), toate in squalan. Iti recomandam sa incepi cu cea mai mica concentratie si sa cresti progresiv pana la cele mai mari, unde iritatia poate fi moderata sau mare.

Alte 3 produse pe baza de retinoizi sunt cele cu retinoid granactiv, fratele mai mic al retinolul. Granactive Retinoid este un complex de retinoizi avansati mai nou, care s-a dovedit ca vizeaza semnele de imbatranire, oferind aceleasi beneficii pe termen lung ca și retinolul, fara dezavantajele asociate adesea cu retinolul. Granactive Retinoid presupune mai putine riscuri de iritatii decat retinolul. Totusi, indiferent daca vrei sa folosesti retinolul, care este testat din anii 30, sau alegi retinoizii granactivi de generația următoare, ambele sunt incredibil de eficiente pe termen lung.

sursa foto: Unsplash