Blog, Dermatologist approved

Super puterea peptidelor – Dermatologist approved by Dr. Anca Ciorogar

După ani de cercetare, peptidele primesc, în sfârșit, recunoașterea meritată, fiind unul dintre cele mai apreciate „ingrediente” în skincare și datorită compatibilității sale cu acidul hialuronic, retinolul și vitamina C.

Nu sunt o apariție recentă în skincare, eficiența lor fiind demonstrată, pentru prima dată, în anii ’70, când s-a observat că peptidele de cupru pot stimula vindecarea rănilor. De atunci, progresele majore în metodele de livrare în piele au dus la obținerea unor formule mai eficiente, care asigură o absorbție cât mai bună.

Ce sunt peptidele?

  • Lanțuri scurte de aminoacizi care susțin formarea proteinelor, colagenul și elastina fiind doar două dintre ele, esențiale pentru piele.
  • Sunt produse, în mod natural, de organism, dar, pe măsură ce îmbătrânim, procesul de producție încetinește. Studiile arată că, de la 25 ani, procesele de distrucție ale colagenului (catabolism) le depășesc pe cele de producție (anabolism).

Cum funcționează peptidele

  • Acționează ca niște mesageri și stimulează celulele pielii să îndeplinească o funcție specifică, pentru un anumit beneficiu. Ex: producția de colagen și elastină, pentru a păstra fermitatea și elasticitatea pielii.
  • Susțin bariera protectoare a pielii
  • Au un efect antiinflamator

Sunt toate peptidele la fel?

Există multe tipuri de peptide, cu efecte diferite.

  1. Peptidele semnal – cunoscute drept comunicatori celulari, transmit pielii să facă ceva. Ex: să stimuleze sinteza de colagen.
  2. Peptidele purtătoare – transportă oligoelemente (cum ar fi cuprul) în zonele afectate, pentru a ajuta la vindecarea rănilor.
  3. Peptidele care inhibă enzimele – încetinesc descompunerea colagenului care există deja în piele.
  4. Peptidele care inhibă neurotransmițătorii – blochează mesajele dintre nervi și mușchi, asemenea botoxului, pentru a preveni contracția musculară responsabilă de ridurile de expresie.

Experții recomandă

Combinarea peptidelor cu alte ingrediente active pentru cele mai bune rezultate, întrucât acestea joacă un rol foarte important ca amplificator. Nu concurează cu alți activi, ci, mai degrabă, accelerează rezultatele rutinei de bază.

Sunt, în general, foarte bine tolerate chiar și de persoanele cu tenul sensibil.

Testează

Gama elvețiană Evenswiss. Tehnologia din spatele brandului se bazează pe 30 de ani de cercetare clinică și pe complexul Dermatopoietin® brevetat, echivalentul citokinei epidermice umane Interleukin-1α, o peptidă care joacă un rol central în reglarea răspunsurilor imune de la nivelul pielii și ingredientul cheie în produsele antiîmbătrânire.

by Dr. Anca Ciorogar

Dermatologist approved – Un serial creat din respect