Blog, Fără filtre cu Băcanu

Să ne oprim și să ne reamintim eșențialul

„Distrați-vă, că vă ia mama dracului”, așa ne-a zis un șef, la un moment dat, la o petrecere de Crăciun de companie. Și ne-am distrat, că doar nu era să ratăm „fun-ul” și Secret Santa-ul cu lingurița plină. Plus, de sărbători, trebuie să fim cu toții pătrunși de spiritul cumpărăturilor de dinainte de Brad, Masa în Familie, aprinderea luminițelor, venirea propriu-zisă a Moșului și neapărat trebuie să luăm cu asalt mall-urile, străzile și supermarketurile. Nu e ca și cum Crăciunu’ vine la orice fraier, care nu are piftie, și salată de boeuf, și sarmale, și zece cozonaci, și caltaboș, și tobă.

Cumpără mult! Cumpără timpul pe care nu l-ai petrecut cu copilul tot anul, cumpără-i mașinuțe,

păpușele, stai în trafic pentru binele copilului și păruiește-te pentru un loc de parcare la mall. Odată intrat la mall, fii molăr adevărat și dovedește cât ești de disperat! Scormonește după oferte, cumpără rahaturi pentru colegul care ți-a picat la cadouri surprize, înjură în gând americanii pentru toate obiceiurile proaste, pe care ni le-au împrumutat, bagă un burger, ca să te mai răcorești și gândește-te la porția mare de sarmale, care te așteaptă de ziua nașterii domnului.

Cumpără 3 pachete de colebil, ca să acoperi și piftia, și salata de boeuf cu pui, pe care o face soacră-ta la fiecare naștere dumnezeiască, sperând în sufletul ei că o s-o iubești cu cel puțin 10% mai mult.

Boscorodește-o în gând că e varză și mereu uită să pună mai mulți castraveți murați, așa cum îți place ție. Mergi la supermarket și nu uita că, în ziua de Crăciun, câștigă ăla care a pus cele mai multe cutii sub pom, umple coșul și umple-te de spume când bătrâna din fața ta de la casa de marcat nu-și găsește mai repede banii. Arde-o!

În perioada asta, cine acordă prioritate pietonilor pe trecerea de pietoni e păcăliciul orașului! Păi pietonii nu știu cât de stresat ești tu, în așa hal încât ajungi să parchezi pe locurile persoanelor cu dizabilități sau chiar pe trecerea de pietoni din cauza tuturor disperaților cu mașini care nu mai au nicio limită de sărbători?

Fii cu nervii întinși. Dacă nervii sunt relaxați, te iau unii de prost și îți spun să mai zâmbești oleacă.

Doar oamenii fără rost zâmbesc, terchea-berchea fără familii, care nu sunt sub presiune să meargă la cumpărături pentru ziua domnului. Bagă și ceva electronice pe listă. Când e momentul să îți cumperi telefon nou dacă nu de Crăciun? Ăsta e pentru serile târzii, când nu ajungi acasă să faci temele cu ăla mic, ca să îl auzi mai bine.

Drăcuie-ți în gând vecinii pentru mirosurile de mâncare de pe scara blocului. Fumează un pachet pe zi, ca să uiți de stresul sărbătorilor. Ia–ți cel mai mare brad și îndeasă sub el toată dragostea pentru maică-ta și taică-tu, pe care nu i-ai mai văzut de la Crăciunul trecut. Mergi la coafor și pune-te pe muațe, baby Jesus nu vine dacă ești nearanjată.

Nu mai știi exact când Crăciunul a devenit pentru tine o cursă după cel mai sexy brad, după cel mai scump whisky, după cea mai “babană” donație, după cea mai îndestulată masă. Acum, când te uiți în urmă la sărbătorile de când erai copil și contau pentru suflețelul tău doar zâmbetele, și grija, și recunoștința, și dragul pentru cei mai apropiați oameni, parcă te-ai maturizat în cineva care nu a fost niciodată copil. Nu mai știi exact când Crăciunul a devenit prilejul perfect ca să bârfești, să te cerți cu familia și să le ignori nevoile, pentru că ai fost prea ocupat SĂ ARĂȚI. Să arăți fericire falsă și îndestulare prostească.

Nu mai știi exact de când ai ratat esențialul: timp, bunătate, iubire, recunoștință, speranță, dăruire. Important este, totuși, că îl conștientizezi acum. Nu e niciodată prea târziu să avem cu adevărat un Crăciun Fericit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *