Beauty, Blog

Cum să folosești retinol dacă ai pielea sensibilă

retinol-pentru-piele-sensibila

Retinolul și retinoizii sunt ingrediente puternice în lupta împotriva semnelor de îmbătrânire și a problemelor de piele. Cu toate acestea, pentru cei cu pielea sensibilă, introducerea acestor compuși poate necesita o abordare atentă și bine gândită. Iată un ghid detaliat despre cum să integrezi retinol în rutina ta de îngrijire a pielii, fără a irita pielea sensibilă.

  1. Începe cu concentrații reduse

Dacă nu ai mai folosit retinol și ai pielea sensibilă, începe cu concentrații reduse. Produsele cu concentrații mai mici de retinol sunt mai puțin susceptibile să provoace iritații severe și îți permit să-ți construiești toleranța treptat.

  1. Aplică retinolul pe pielea curată și uscată

Asigură-te că aplici retinolul pe pielea complet uscată și curată. Spală fața cu un cleanser delicat (ideal care să nu conțină activi exfolianți) și las-o să se usuce înainte de aplicare. Aceasta reduce riscul de iritații, deoarece produsul nu interacționează cu alte substanțe de pe piele.

  1. Folosește retinolul seara

Retinolul este adesea recomandat pentru aplicare seara, deoarece este fotosensibil și poate crește sensibilitatea pielii la radiațiile UV. Aplică-l înainte de culcare, urmat de o hidratare potrivită pentru pielea sensibilă.

  1. Hidratează și protejează

Pielea sensibilă are nevoie de o hidratare suplimentară. Aplică un produs hidratant (o cremă) după retinol pentru a menține bariera de hidratare a pielii. Dimineața, utilizează întotdeauna un produs cu SPF pentru a proteja pielea sensibilă de radiațiile solare.

  1. Nu mixa cu aceste substanțe

Când utilizezi un retinol, mai ales dacă ai tenul sensibil, evită să aplici mai multe ingrediente active puternice în același timp cu el, mai ales acidul glicolic și alți alfa hidroxiacizi, care pot contribui la uscăciune și iritație. Dacă ai vrea totuși să le încorporezi în rutina ta, folosește-le în nopțile în care nu folosești retinol. De asemenea, este recomandat să nu amesteci retinolul cu peroxidul de benzoil, care este utilizat în mod obișnuit pentru a trata erupțiile de acnee, deoarece cele două ingrediente se neutralizează reciproc, ceea ce le face pe ambele să fie mai puțin eficiente.

  1. Frecvența aplicării e importantă

Începe cu o frecvență mai mică și crește treptat. Începe aplicarea retinolului o dată sau de două ori pe săptămână și monitorizează reacția pielii tale. Dacă toleranța crește, poți mări frecvența treptat până ajungi să îl utilizezi zilnic.

  1. Evită această zonă sensibilă

Zona din jurul ochilor poate fi mai sensibilă. Evită aplicarea directă a retinolului în această zonă și ia în calcul utilizarea unui produs special formulat pentru pielea din jurul ochilor, dacă este necesar.

  1. Încearcă aceste metode de layering

Există mai multe moduri de a aplica retinolul pentru mai multă protecție împotriva iritației. Poți amesteca o cantitate mică de retinol în crema de față hidratantă, ceea ce ajută la diluarea acestuia. Sau poți folosi „tehnica sandwich”, care implică aplicarea unui strat de cremă hidratantă pe piele întâi, apoi retinolul și apoi aplicarea unui alt strat de cremă hidratantă pentru a sigila. Primul strat de cremă hidratantă ajută la tolerabilitate. Sau pur și simplu poți aplica întâi crema hidratantă, apoi produsul cu retinol.

  1. Ai răbdare

Efectele retinolului apar după o perioadă de șase săptămâni, până la trei luni de aplicare constantă, urmată de folosirea SPF-ului.

  1. Mai puțin înseamnă mai mult

Cantitatea de retinol aplicat pe față este importantă. Pentru întreaga față, o cantitate echivalentă mărimii unui bob de mazăre este suficientă.

Sursa foto – Unsplash.com