Beauty, Blog

Pielea la menopauza – punct și de la capăt. Cum să întâmpini schimbările

Menopauza reprezintă o perioadă în viața femeii, caracterizată de schimbări hormonale semnificative. Ele pot avea un impact notabil asupra pielii, determinând o serie de transformări care pot varia de la deshidratare și subțierea pielii până la pierderea elasticității și apariția ridurilor. Petele pigmentare și chiar acneea îți pot da bătăi de cap. Iată cum îți poate afecta menopauza pielea si cum poți trata aceste schimbări.

Cum să combați deshidratarea tenului

Uscăciunea pielii poate apărea la orice vârstă, dar la menopauză ea este aproape întotdeauna prezentă. Scăderea nivelului de estrogen poate duce la o scădere a producției de colagen și elastină, ceea ce afectează capacitatea pielii de a reține apa și de a menține o hidratare optimă. Pielea devine adesea mai uscată și dă senzația de strângere. Este timpul să introduci în rutina de îngrijire acid hialuronic de bună calitate și formule bogate în lipide. Pentru că pielea uscată este mai predispusă la sensibilizare (și apariția iritațiilor), caută formule bine echilibrate de creme și tratamente care conțin substanțe ce păstrează apa în celule. Întotdeauna, după serumuri cu acid hialuronic și ceramide, folosește creme hidratante care păstrează bariera de protecție a pielii intactă. În plus, dacă ai pielea uscată, ajută corpul și din interior, incluzând în mesele tale alimente care conțin grăsimi sănătoase: avocado, semințe, nuci, dar și alimente cu rol antiinflamator precum fructele bogate în vitamina C și legumele verzi.

serum Gentle Rejuvenation, Transparent Lab

foto: Serum Gentle Rejuvenation, Transparent Lab

Apariția ridurilor și liniilor fine – intră în scenă retinolul

Colagenul și elastina sunt proteine fundamentale pentru elasticitatea pielii. Odată cu scăderea nivelului de estrogen, producția acestor proteine poate fi afectată, conducând la pierderea elasticității. Pielea la menopauza poate deveni mai flască și mai predispusă la formarea ridurilor, în special în zonele expuse la expresii faciale repetate, cum ar fi ochii și gura. E timpul să introduci retinolul. Un ingredient cheie în industria îngrijirii pielii, o formă a vitaminei A cu beneficii semnificative, stimulează regenerarea celulară (care, la menopauza, încetinește). Retinolul ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și stimulează creșterea celulelor noi. În plus, ajută la stimularea producției de colagen și elastină, două proteine esențiale pentru menținerea fermității pielii și reducerea aspectului ridurilor și liniilor fine.

foto: toner exfoliant cu AHA si BHA, COSRX

foto: toner exfoliant cu AHA si BHA, COSRX

Acnee la menopauză?

Da, schimbările hormonale îți pot aduce acnee chiar dacă ai scăpat de mult de ea. Pielea la menopauza se poate confrunta cu acneea. Retinolul are beneficii și pentru prevenirea și tratarea acneei, și alături de el ai nevoie de produse cu rol antiinflamator. Introdu în rutină acid salicilic și peroxid de benzoil. Aplică peste crema hidratantă dacă ești predispus la deshidratare și iritație.

foto: Serum Repair Moisturizer cu ceramide, Transparent Lab

foto: Serum Repair Moisturizer cu ceramide, Transparent Lab

Cum să obții o piele cu nuanță uniformă, fără pete

Hormonii influențează producția de melanină, iar schimbările hormonale asociate cu menopauza pot contribui la pigmentarea neuniformă a pielii, cu apariția petelor pigmentare sau a decolorărilor. Vitamina C și niacinamidele sunt ingrediente foarte potrivite pentru a ilumina pielea, iar înainte de culcare poți aplica acizi exfolianți – glicolic, lactic, mandelic, salicilic.

Crema de față cu SPF 50, COSRX

Crema de față cu SPF 50, COSRX

Un prieten de nădejde – SPF-ul

Ai nevoie de protecție solară la orice vârstă. În fiecare zi a anului. În timpul menopauzei, protejându-ți pielea, îi permiți să se repare. În plus, nu uita că efectul razelor solare este cumulativ. Cu cât te protejezi mai responsabil, cu atât scazi riscul apariției de boli serioase ale pielii și accentuării petelor.

În cazul unor preocupări specifice ale pielii, consultarea cu un dermatolog te poate ajuta să găsești soluții personalizate.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *