Blog, Fără filtre cu Băcanu

Nu vreau un copil geniu

nu-vreau-un-copil-geniu

Sunt targhetată pe rețelele de socializare de tot felul de grădinițe de fițe cu metode de învățare Kahgeyjw sau Hajyekl și de cărți care îți fac copilul un fel de Eminescu combinat cu Einstein, adică un geniu genial. Adică să îl fac geniu de acuma, de mic, că dup-aia, dacă prinde gustul la golăneală la miuța în fața blocului, slabe șanse.

Nu vreau, mă, nu vreau să fie geniu, mânca-v-aș gura. Nu vreau să fie geniu, că Eminescu a fost geniu și uite că nu s-a descurcat în viață. Vreau să îi cadă mâncare din gură când e mic, să se murdărească de noroi, să sară în bălți, să guste puțin pământ, să lingă nisip la plajă, să alerge liber, să iubească în secret o fată, să sară în pat și pe canapele, să distrugă pereții cu cariocile, să se lingă bot în bot cu câinele și pisica, să fie copil.

Vreau să fie sănătos. Atât. Și să aibă sclipiri de inteligență. Sigur, dacă o să rezolve radicali liberi combinat cu N la pătrat luate câte K la 3 ani, îl duc la școală din asta de genii, nu o să îi dau peste dește când scrie teoreme. Dar copilul meu nu va fi târât la meditații, lecții de pian, lecții de engleză, lecții de germană, lecții de geometrie, lecții de fizică cuantică, nici nu va fi împins să facă ce eu sau tac-su nu am putut să facem. Nu o să cerem de la copil ce noi nu am fost în stare. Nu vreau să facă performanță la nimic, decât dacă asta îi vine natural. Nu vreau să fie geniu într-un domeniu, pentru că vreau să știe din toate câte puțin. Nu vreau să devină expert în ceva când e copil, pentru că asta ar însemna că va fi dezinteresat de alte aspecte ale vieții și o să îi mănânce guguștiucii porumbul fiert din gură.

Nu, nu vreau ca fii-miu să fie geniu. Vreau să fie vesel. Vreau să il văd zâmbind. Vreau să îl văd mirat mereu de ce e nou. Vreau să îl văd fentând temele, chiulind câteodată ca să meargă în parc, vreau să meargă la școală de plăcere, vreau să fie echilibrat. Geniile, din păcate, ard repede, intens și, de cele mai multe ori, în anonimat.

Deci, vă pierdeți banii aiurea cu mine targhetându-mă în reclame la grădinițe presărate cu genialitate. Eu vreau să am un copil fericit, nu un geniu.