Blog, Fără filtre cu Băcanu

Nu mai furați, bă!

nu-mai-furati-ba-fara-filtre-cu-corina-bacanu

Porunca a opta expusă în Biblie a lui Ăl de Sus pentru robii lui este “SĂ NU FURI.

Am publicat zilele trecute un text despre furtul de proprietate intelectuală și este incredibil câtă lume mi-a scris “mi s-a întâmplat și mie”.
Și deși în Biblie este scris negru pe alb că lenea sau nepăsarea față de munca altuia (adică motivele furtului) este păcat capital, se practică intens șmangleala.
Este evident că trăim într-o țara care nu dă doi bani pe inteligență și autenticitate, asta e vizibil de la vârf în jos: plagiate, CV-uri false, delapidare de bani publici sau devalizarea economiei naționale.

Însă nu știu cât de evident este faptul că furtul, batjocorirea originalității și umilirea autorilor sunt motivul pentru care suntem în fruntea inversă a Europei la bunăstare, inovație și calitatea vieții.

Dacă majoritatea românilor înțelege ce înseamnă să spargi un apartament și să furi o lampă, foarte puțini români înțeleg ce înseamnă să furi o idee, un model de business, o marcă, să replici produse și să faci contrabandă. Practic, e un fel de a sparge apartamentul cuiva și de a-i fura o lampă. Numai că e mai mult, e ca și cum i-ai lega mâinile pentru a nu putea să-și câștige existența. E ca și cum ai tăia șansa la progres a unei societăți.

Băi, dar dincolo de furt ca acțiune reprobabilă, oare ce e în capul vostru, al celor care sustrageți idei, texte, modele de business 1/1?
Mie mi-ar fi rușine să mor.

Singura explicație pentru astfel de fapte este că sunteți mobilați intelectual dintr-un depozit de la periferie dar vreți să dați impresia că aveți Bernhardt la cap.
Nu aveți. La sfârșitul zilei tot plictisitori și hoți rămâneți.

Voi sunteți ăia care vă puneți o șoșetă în chiloți iar când vă dezbracă femeia alege pe loc abstinența până la moarte decât personalitatea voastră mică și flască.
Voi sunteți ăia care citiți, la conferințe și interviuri, din telefon textele altora, că aveți expresiile lipite și trei cuvinte în vocabular.
Voi sunteți ca pozele cu mâncare suculentă în care îți face cu ochiul o bucată de carne fragedă, fierbinte, lângă o roșie dulce și o murătură crocantă, iar când vă întâlnește omul în persoană și deschideți gura sunteți o șuncă de praga verde și expirată între două felii de pâine mucegăite.

Oricum, un lucru să țineți minte: când furi idei ca să faci tu bani pe munca și creierul altuia, tot vei deconta. Așa e viața cu legile ei care nu iartă pe nimeni: consumi, plătești.

Nu mai furați, bă! Aveți mai multe șanse să reușiți în viață așa cum sunteți, celengiuiți intelectual, decât fals deștepți!

Înapoi la listă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *