Blog, Dermatologist approved

Ghid complet despre Acidul Azelaic – by Dr. Anca Ciorogar

Termenul de acid azelaic probabil că nu-ți sună la fel de cunoscut ca acidul hialuronic sau retinolul. Dar acest ingredient activ poate să fie cel de care pielea ta are nevoie. Iată pentru ce tipuri de piele se potrivește și cum acționează el.

Ce este acidul azelaic?

Este un produs natural, un acid dicarboxilic care poate fi găsit în cereale, precum grâu, orz, secară și care acționează pe piele ca un exfoliant deosebit de blând.

Care sunt beneficiile acidului azelaic în îngrijirea pielii?

În timp ce acizii mai populari precum alfa și beta-hidroxiacizii funcționează mai ales pentru a exfolia (glicolic, salicilic), iar acidul hialuronic se utilizează mai ales pentru a hidrata, acidul azelaic este cunoscut îndeosebi pentru beneficiile sale calmante. El reduce inflamația și ajută la activarea apărării pielii, fiind deosebit de util celor cu pielea predispusă la roșeața (chiar și in caz de cuperoza). Are, de asemenea, un efect antibacterian și ajuta la dezobstruarea porilor, fiind un ingredient eficient și pentru pielea predispusă la acnee. Un alt efect al său este de inhibitor al tirozinazei, ceea ce înseamnă că poate reduce hiperpigmentarea, un beneficiu binevenit pentru cei care se confruntă cu cicatrici postacneice, dar și alte tulburări de pigmentare.

Cine ar trebui să încerce acidul azelaic?

Este un ingredient activ extrem de versatil care se potrivește persoanelor cu roșeață, pori obstruati, erupții acneice și nuanța neuniformă a pielii. In plus, interacționează bine cu alți activi. Dacă nu ai mai folosit acid azelaic până acum, încearcă un produs cu un procent mai mic (5%), și poți ajunge treptat până la produse cu 20% acid azelaic, în funcție de toleranța pielii.

Dacă este un ingredient atât de eficient, de ce e mai puțin popular?

Principalul motiv pentru care nu e atât de cunoscut pe cât ar merita, e faptul ca e dificil de formulat, ceea ce descurajează unii producători. Totuși, există tot mai multe produse cu acid azelaic cu formule avansate, pe care credem că ar trebui să le încerci.

by Dr. Anca Ciorogar

Dermatologist approved – Un serial creat din respect pentru știință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *