Blog, Dermatologist approved

De ce vârsta de 30 de ani este potrivită pentru a decide rutina de îngrijire? – by Dr. Anca Ciorogar

De ce varsta de 30 de ani este cea mai potrivita pentru a decide cele mai bune ingrediente si produse pentru ingrijirea pielii tale?

Ingrijirea pielii ar trebui sa inceapa din primii ani de viata, cu o curatare delicata a pielii si protectia solara necesara si adecvata. Dar multe persoane incep cu adevarat sa acorde atentie pielii mai tarziu. Ajunsa la 30 de ani, pielea ta a fost expusa ani de zile la factorii de stres din mediu, de la soare la alti poluanti. Ca urmare, sanatatea pielii poate incepe sa sufere, ceea ce duce la riduri, pete si alte semne de imbatranire. Pentru a te asigura ca pielea ta ramane sanatoasa si stralucitoare pentru multi ani, alegerea produselor si ingredientelor potrivite pentru rutina de ingrijire a pielii este esentiala.

Ce se intampla cu pielea ta cand atingi 30 de ani?

Pielea ta trece prin multe schimbari de-a lungul vietii, iar varsta de 30 de ani este momentul in care incepi sa observi anumite modificari. La aceasta varsta, pielea a fost deja expusa la multi factori de stres externi si probabil incepe sa prezinte semne de imbatranire. Din punct de vedere fiziologic, procesul de imbatranire incepe intre 25-30 ani, cand productia de colagen incetineste, incep sa apara liniile fine si hiperpigmentarea, iar schimbarile hormonale te afecteaza mai mult. Iata cateva dintre cele mai frecvente modificari care apar la nivelul pielii dupa varsta de 30 de ani.

  • Riduri – Pielea noastra incepe sa-si piarda elasticitatea odata cu inaintarea in varsta. Aceasta determina formarea ridurilor de expresie, in special in jurul ochilor si la nivelul fruntii. Ridurile pot fi reduse cu schimbari specifice stilului de viata si produse de ingrijire a pielii, dar este imposibil sa prevenim complet formarea lor pe masura ce imbatranim.
  • Linii fine – Mult mai fine si mai putin pronuntate ca ridurile de expresie, liniile fine sunt comune in jurul ochilor, gurii, partea inferioara a pometilor si la nivelul fruntii. Acestea sunt cauzate de pierderea de colagen din piele si pot fi minimizate cu produse de ingrijire a pielii si modificari ale stilului de viata.
  • Petele solare – Pe masura ce imbatranim, pielea noastra devine mai predispusa la daune solare si are o capacitate naturala de a se proteja mai scazuta. In plus, razele solare au un efect cumulativ, pielea isi aminteste tot ce am facut incepand din copilarie pana la varsta adulta, acesta e si motivul pentru care varsta de 30 ani e adesea cea la care apar primele pete. Expunerea neprotejata doar va accentua petele deci trebuie sa dedicam mare atentie radiatiilor UV.
  • Deshidratare – Pielea noastra isi pierde in mod natural hidratarea pe masura ce imbatranim, ceea ce o face sa devina mai uscata, amplifica ridurile si pe alocuri poate fi chiar descuamata. Pentru a combate acest lucru, este esential sa bei multa apa si sa folosesti produse hidratante.
  • Melasma – Melasma este o afectiune a pielii mai frecventa la femeile cu varsta peste 30 de ani. Ea provoaca pete maronii pe fata (frunte, pometi, deasupra gurii) si este agravata de expunerea la soare si caldura. Dupa varsta de 30 de ani, este esential sa luam masuri pentru a ne proteja pielea si a minimiza semnele imbatranirii. Ingrijirea adecvata face posibila mentinerea pielii noastre cu aspect tanar si sanatos.

Ghid complet pentru o rutina obisnuita de ingrijire a pielii pentru varsta de 30 de ani

Pe masura ce ajungi la 30 de ani, pielea ta incepe sa treaca prin schimbari, iar mentinerea unor obiceiuri bune de ingrijire a pielii te poate ajuta sa-ti pastrezi pielea sanatoasa. Dezvoltarea unei rutine de ingrijire a pielii este esentiala pentru a pastra o piele cu aspect tanar.

  • Pasul 1: Curata-ti pielea
    Primul pas in orice rutina de ingrijire a pielii este curatarea. Curatarea pielii ajuta la indepartarea machiajului, reziduurilor si a sebumului de pe suprafata pielii, ceea ce poate ajuta la reducerea dimensiunii porilor si la mentinerea pielii curate si sanatoase. Atunci cand alegi un produs de curatare, este esential sa alegi unul potrivit tipului tau de piele. Daca ai pielea uscata, cauta ceva hidratant si bland. Daca ai pielea grasa, cauta ceva conceput pentru a elimina excesul de sebum si pentru a curata pielea in profunzime.
  • Pasul 2: Foloseste un toner
    Tonerul poate ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului pielii si la reducerea aspectului porilor. Aplica-l pe o discheta de bumbac sau direct pe mana curata si sterge pielea usor cu el folosind miscari ascendente. Tonerul poate fi exfoliant sau hidratant si nu este un pas esential al rutinei de ingrijire, dar poate fi de mare ajutor.
  • Pasul 3: Foloseste un exfoliant
    Exfolierea este un pas esential in orice rutina de ingrijire a pielii. Odata cu inaintarea in varsta, pielea poate incepe sa fie terna din cauza acumularii de celule moarte. Exfolierea ajuta la indepartarea acestor celule moarte ale pielii si dezvaluie o piele mai stralucitoare, cu aspect mai sanatos. Ar trebui sa-ti exfoliezi pielea o data sau de 2-3 ori pe saptamana, in functie de tipul de ten si exfoliantul folosit.
  • Pasul 4: Foloseste un serum
    Serurile sunt produse eficiente de ingrijire a pielii care pot ajuta la reducerea aspectului ridurilor, la cresterea luminozitatii si la imbunatatirea texturii pielii. Cele mai populare (si eficiente) sunt serurile cu vitamina C sau cele cu acid hialuronic.
  • Pasul 5: Foloseste o crema de ochi
    Cremele pentru ochi sunt esentiale pentru a ajuta la reducerea aspectului cearcanelor si ridurilor din jurul ochilor. Aplica-le o data sau de doua ori pe zi dupa ce ai aplicat serumul, cu miscari cat mai delicate.
  • Pasul 6: Foloseste o crema hidratanta
    Hidratarea pielii este un pas esential in orice rutina de ingrijire a pielii si ajuta la mentinerea pielii hidratate si catifelate si reducerea liniilor fine.
  • Pasul 7: Foloseste protectie solara
    Protectia solara ridicata este esentiala pentru orice rutina de ingrijire a pielii si este poate cel mai important pas in rutina de ingrijire, mai ales dupa 30 ani. Ea te fereste de imbatranirea prematura a pielii, de pete solare si alte afectiuni mai serioase. Ar trebui sa folosesti crema de protectie solara in fiecare zi, chiar daca nu petreci timp la soare. Aplica produsul care iti place si se potriveste tipului tau de ten pe toate zonele expuse ale pielii si reaplica-l la fiecare doua ore daca petreci timp la soare.

by Dr. Anca Ciorogar

Dermatologist approved – Un serial creat din respect pentru știință.