Blog, Dermatologist approved

Cum sa supravietuiesti lunii decembrie – Dermatologist approved by Dr. Anca Ciorogar

Menține-ți rutina de somn pe cât posibil. Crăciunul și revelionul vor fi, oricum, excepții.

În timpul somnului, pielea se regenerează și se repară, așa că nu face rabat de la cele 7-8 ore de somn pe noapte. Dacă îți sacrifici toate nopțile, pielea ta va suferi, la fel și bunăstarea ta emoțională. În plus, multe probleme dermatologice comune, precum acneea sau dermatita seboreică, sunt agravate de privarea de somn.

Hidratează-te.

Între reprizele de cocktailuri și mâncare calorică, strecoară câteva pahare de apă. Pielea și rinichii tăi îți vor mulțumi.

Atenție la cantitatea de zahăr consumată.

Zahărul poate să îți dea, într-adevăr, o doză de energie atunci când simți că îți scade vitalitatea, însă nu îți va ajuta deloc pielea. Zahărul contribuie la apariția stresului oxidativ și a inflamației în organism, favorizând glicarea, adică slăbirea legăturilor de colagen și elastină. Drept consecință, pielea își pierde din suplețe și are un aspect îmbătrânit.

În plus, zahărul crește nivelul de insulină, favorizând dezvoltarea dezechilibrelor hormonale și, implicit, declanșarea acneei și sensibilizarea pielii. Nu tocmai lupta pe care ai vrea s-o duci de Sărbători.

În general, consumul de zahăr și alimente cu indice glicemic crescut ar trebui redus la puțin spre deloc. Poți face mici excepții în perioada asta, atâta timp cât rămân excepții. Ceva dulce zilnic nu mai constituie o excepție!

Investește într-o rutină de îngrjire potrivită nevoilor pielii în sezonul rece.

Sigur, balanța trebuie să încline întotdeauna în favoarea prevenției, de aceea, în sezonul rece, ar trebui să acorzi o mai mare importanță hidratării pielii.

Un produs de curățare blând, hidratant, un ser care să neutralizeze daunele produse de radicalii liberi, o cremă cu acid hialuronic și măștile special concepute pentru revitalizarea pielii sunt recomandările favorite ale dermatologilor pentru sezonul rece.

Dacă ești tentat(ă) să te încălzești cu un duș/baie fierbinte, fă din asta un răsfăț ocazional și nu un obicei.

Apa fierbinte usucă pielea, pentru că îndepărtează stratul lipidic protector de la suprafața ei. Așadar, încearcă să nu abuzezi de apa fierbinte și hidratează-ți pielea după spălare.

Programează-ți un tratament facial.

Fie că îți dorești un tratament de hidratare, o microdermabraziune sau o altă procedură de curățare în profunzime sau niște intervenții non-chirurgicale, consultă-te cu dermatologul tău și alegeți împreună opțiunea potrivită tenului tău.

Sezonul rece e o perioadă propice tratamentelor dermatologice, inclusiv celor cu laser, care sunt mai puțin recomandate vara. Și nu uita că efectul oricărui tratament se menține cu o rutină de îngrijire personalizată și un stil de viață sănătos!

Nu uita de SPF!

Atunci când consulți aplicația care îți arată starea vremii, verifică și indicele UV. E adevărat că un indice scăzut (0-2) nu necesită fotoprotecție, dar începand cu 3, indicele UV este considerat moderat și Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea cremelor cu factor de protecție solară.

Folosește un umidificator.

Este o investiție în starea ta de bine. Îți vei ajuta sistemul respirator și pielea deopotrivă.

Ai grijă de corpul tău, dar nu uita că grija de sine înseamnă să îți cultivi și bunăstarea emoțională.

În ciuda stresului cu care ne confruntăm la final de an, încearcă să privești lucrurile din altă perspectivă: să ajuți, în loc să critici, să fii atent(ă) la nevoile tale, în loc să te sacrifici pe altarul perfecțiunii, să savurezi cu adevărat momentele petrecute alături de cei dragi, în loc să bifezi, să fii recunoscătoare/ recunoscător pentru experiențele de care ai avut parte în acest an înainte să îți dorești mai mult.

by Dr. Anca Ciorogar
Dermatologist approved – Un serial creat din respect pentru știință.