Blog, Fără filtre cu Băcanu

Cadoul perfect nu există…

Auoleu, ce să-i mai iau și anul ăsta la Secret Santa lu’ ăsta de la biroul de vizavi, că m-au înnebunit cadourile, și darurile, și alergatul prin magazine. Știu! O cană! Lu’ soacră-mea o eșarfă și lu’ nevastă-mea o vază. Lu’ bărbată-miu o bormașină la reducere și la ăia micii dulciuri. Multe dulciuri. Abia aștept să scap, să treacă perioada asta, că mă face cu nervii.

Ca „să scăpăm”, în perioada asta, cheltuim mult și anapoda. Umplem coșuri, cutii, frigidere și cămări cu mult, dar nimic. Pentru a-i face celuilalt „o surpriză”, desigur. Facem cadouri de complezență care nu ajută pe nimeni, care nu plac nimănui și care nu spun decât „nu te cunosc, ia cana asta și du-te!”. 90% dintre „surprizele” de Sărbători ajung la gunoi sau, în cel mai bun caz, uitate undeva până la marea curățenie, când sfârșesc tot la gunoi.

Nu ne cunoaștem cu adevărat între noi și obligativitatea cadourilor scoate și mai multă superficialitate la suprafață. Superficialitate care costă și care poluează. Cumva, mimarea asta a iubirii, falsitatea și ipocrizia se întorc împotriva noastră, ca fiecare răutate pe care o facem (ne)intenționat celor din jur și Planetei.

Cum ar fi dacă înainte de a cumpăra ceva, ne-am gândi măcar 10 minute la omul pe care dorim să îl bucurăm? Căci am uitat, de fapt, semnificația darului, scopul lui originar, anume de a produce bucurie și de a aduce cu sine acea recunoaștere minunată: te cunosc, te apreciez și ți-am adus un cadou care să exprime satisfacția că faci parte din viața mea.

Cum ar fi dacă am lua din nou pixuri și creioane în mână și am compune o scrisoare, ca pe vremuri, cu amprenta noastră cea mai personală, scrisul de mână, pentru a descrie ce simțim cu adevărat pentru omul de lângă noi?

În fiecare an, în decembrie, începe goana după cadoul perfect. Însă cadoul perfect nu este un obiect, ci dragul pe care îl purtăm cuiva. De aceea, înainte să căutăm în grabă „ceva”, e bine să ne gândim la ce vrem să transmitem, cu adevărat, celor de lângă noi.

Cadoul perfect nu există. Dar există gesturi mici și sentimente care, puse „în ambalajul” potrivit, sunt cu adevărat spectaculoase în a transmite iubirea, aprecierea și recunoștința pe care le purtăm persoanelor dragi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *