Beauty, Blog

Alergie la fan – cum afecteaza pielea si corpul?

Febra fanului, asa-numita rinita alergica, prezinta simptome asemanatoare racelii. Ea afecteaza atat pielea, cat si corpul. Febra fanului, cunoscuta si sub numele de rinita alergica, este o afectiune frecventa, cauzata de o reactie alergica la polen, praf, mucegai si alti alergeni din aer. Pana la 25% din populatie sufera de aceasta alergie. Iata care sunt simptomele si modul in care afecteaza pielea si corpul.

Ce este alergia la fan sau febra fanului?

Este o afectiune care determina corpul sa dezvolte o reactie alergica la polen, praf, mucegai si alti alergeni din aer. Cand este expus la acestia, corpul elibereaza o substanta chimica, histamina, care provoaca inflamatie si alte simptome precum stranut, senzatii de mancarimi sau de zgarieturi in gat si ochi, secretii nazale s.a. Alergia nu este provocata de un virus, ci este un raspuns alergic la o substanta inofensiva in aer liber sau in interior pe care organismul o identifica drept daunatoare si care devine astfel un alergen.

Efectele febrei fanului asupra pielii

Alergiile la fan pot afecta pielea, provocand roseata, inflamatie si chiar urticarie. Atunci cand organismul elibereaza histamina (o substanta chimica creata de sistemul imunitar), aceasta poate face ca vasele de sange sa se dilate, ceea ce determina roseata, umflaturi si mancarimi ale pielii. Iata care sunt afectiunile pe care le poate determina alergia la fan:

  • Urticaria – Este caracterizata de umflaturi rosii cu dimensiuni variate de la pete mici, pana la zone mari, in relief, care dau senzatii de mancarime. Daca, de exemplu, iti place sa gradinaresti si atingi astfel polenul din diverse plante si flori, te poti trezi cu iritatii ale pielii care se vor dezvolta intr-o eruptie cutanata sau urticarie.
  • Dermatita atopica – Dermatita atopica sau eczema este o afectiune inflamatorie a pielii care poate fi declansata de febra fanului. Se manifesta de obicei prin pete rosii, cu mancarimi, sau chiar dureroase si care pot duce la infectii secundare. Persoanele cu febra fanului sunt mai predispuse sa dezvolte dermatita atopica, iar simptomele febrei fanului pot face dificila gestionarea afectiunii.
  • Dermatita de contact – Este o reactie la un alergen extern, precum polenul sau mucegaiul. Se caracterizeaza prin piele rosie, mancarime si este adesea insotita de umflaturi, urticarie si vezicule. Persoanele cu febra fanului sunt mai predispuse sa dezvolte dermatita de contact.
  • Rozaceea – Este o afectiune cronica a pielii caracterizata prin roseata, inflamatie si umflaturi pe fata. Alergenii de mediu, inclusiv polenul, o declanseaza adesea, iar febra fanului o poate exacerba. Persoanele cu rozacee si febra fanului pot descoperi ca simptomele lor se agraveaza in timpul sezonului alergiei si ca pielea lor este mai sensibila la factorii declansatori ai mediului.
  • Xeroza (piele uscata) – Pielea uscata este un simptom comun al febrei fanului. Poate fi cauzata de raspunsul inflamator al organismului la alergeni si de utilizarea de antihistaminice si decongestionante pentru a gestiona simptomele febrei fanului.
  • Aparitia pungilor de sub ochi – In afara de eruptie cutanata, o reactie la febra fanului este si umflarea pielii de sub ochi sau aparitia pungilor. Incep sa se accentueze si cearcanele.

Efectele febrei fanului asupra organismului

In unele cazuri, rinita alergica poate duce si la probleme de sanatate mai grave, ca astmul si infectiile sinusurilor. Iata cateva efecte asupra organismului:

  1. Simptome nazaleCele mai frecvente simptome ale febrei fanului sunt curgerea nasului, stranutul si congestia. Ele au loc atunci cand sistemul imunitar al organismului reactioneaza la un alergen, cum ar fi polenul, si elibereaza histamina. Histamina face ca vasele mici de sange din nas sa devina inflamate, ducand la curgerea nasului si stranutul. De asemenea, provoaca umflarea membranelor mucoase din nas, ceea ce duce la congestie si dificultati de respiratie.
  2. Simptome oculareFebra fanului poate provoca, de asemenea, simptome oculare, precum mancarime, lacrimare si ochi rosii. Histamina eliberata ca raspuns la alergen determina inflamarea vaselor de sange mici din ochi, ducand la iritarea si inflamatia ochilor. Poate ingreuna deschiderea ochilor si poate provoca vedere incetosata.
  3. Simptome ale gatuluiFebra fanului provoaca, de asemenea, simptome ale gatului, precum durere, uscaciune si tuse persistenta. Se datoreaza faptului ca histamina eliberata ca raspuns la alergen poate irita si gatul.
  4. Simptomele astmuluiIn unele cazuri, febra fanului poate duce la simptome de astm bronsic, precum dificultati de respiratie, constrictie in piept si respiratie suieratoare. Aceasta se datoreaza faptului ca histamina eliberata ca raspuns la alergen poate irita si caile respiratorii.
  5. Infectia sinusurilorFebra fanului poate duce si la infectii ale sinusurilor cauzate de umflarea cailor nazale. Cand caile nazale devin umflate, ele pot bloca si prinde bacteriile, provocand o infectie a sinusurilor. Simptomele unei infectii ale sinusurilor includ febra, dureri faciale, un nas blocat sau secretii nazale.

Cum ar trebui sa gestionezi simptomele febrei fanului?

Exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a gestiona simptomele febrei fanului. Evitarea expunerii la alergen, luarea de antihistaminice, utilizarea unui spray nazal sau clatirea cu solutie salina si utilizarea unui umidificator sunt cateva dintre ele. Alege bariere fizice pentru alergeni, ca ochelarii de soare si o palarie pentru protejarea ochilor. Stai in casa cat mai mult posibil cand cantitatea de polen este mare afara.

Tratarea alergiilor la febra fanului

Exista mai multe tratamente disponibile pentru alergiile la febra fanului. Daca simptomele sunt usoare, antihistaminicele eliberate fara prescriptie medicala pot fi suficiente. Cazurile mai severe pot necesita un medicament pe baza de prescriptie medicala, precum un corticosteroid inhalator. Injectiile impotriva alergiilor sau imunoterapia pot ajuta si persoanele cu alergii persistente la febra fanului. Este indicat sa mergi la medicul de familie de indata ce incepi sa dezvolti simptomele initiale.

Nu uita! Febra fanului este una dintre cele mai raspandite alergii care provoaca probleme pielii si organismului din cauza schimbarilor bruste ale temperaturii globale. Vremea are efecte majore asupra sanatatii si a reactiilor alergice. Din fericire, sunt disponibile mai multe tratamente pentru febra fanului, de la antihistaminice fara prescriptie medicala la medicamente prescrise si imunoterapie. Daca suferi de alergii la fan, este important sa discuti cu medicul despre cel mai bun plan de tratament.