Știm, unora dintre voi vă apare un zâmbet pe față când citiți această întrebare. Dar n-ar trebui să fie un motiv de mirare faptul că multă lume consideră că SPF-ul e protecție solară exclusiv pentru plajă sau pentru lunile calde. Nu ajută nici faptul că, până nu demult, majoritatea produselor cu SPF lăsau urme albe pe piele sau aveau texturi lipicioase – cine își dorește așa ceva? Așa că punem iar întrebarea și încercăm să găsim cel mai bun răspuns pentru ea.
Ce este SPF?
SPF-ul măsoară câtă energie solară (radiație UV) este necesară pentru a produce arsuri solare pe pielea protejată (adică, în prezența protecției solare) în raport cu cantitatea de energie solară necesară pentru a produce arsuri solare pe pielea neprotejată. Pe măsură ce valoarea SPF-ului crește, și protecția împotriva arsurilor solare crește. Există o concepție populară greșită că SPF se referă la timpul de expunere la soare. De exemplu, unii cred că, dacă în mod normal se ard la soare într-o oră, atunci o protecție solară cu SPF 15 le permite să rămână la soare fără să se ardă timp de 15 ore. Acest lucru nu este adevărat, pentru că SPF-ul nu este direct legat de timpul de expunere la soare, ci de cantitatea de expunere solară. Soarele este mai puternic în mijlocul zilei în comparație cu dimineața devreme și seara, ceea ce înseamnă că riscul de arsuri solare este mai mare la mijlocul zilei. Intensitatea solară este, de asemenea, legată de locația geografică, o intensitate solară mai mare având loc la latitudini mai mici. Conform fda.gov, o oră la 9:00 a.m. poate fi echivalentă cu 15 minute de expunere la 1:00 p.m. Pe lângă intensitatea solară, există o serie de alți factori care influențează cantitatea de energie solară la care este expusă o persoană: tipul de piele, cantitatea de protecție solară aplicată și frecvența de reaplicare. Persoanele cu pielea deschisă la culoare vor absorbi mai multă energie solară decât cele cu pielea închisă în aceleași condiții. Deoarece cremele de protecție solară devin tot mai puțin eficiente cu fiecare ora, frecvența cu care sunt reaplicate este importantă ( la 2-4 ore, crema trebuie reaplicata). Dar frecvența reaplicării trebuie adaptată și în funcție de activitatea în care este implicată fiecare persoană. Activitatea fizică intensă, transpirația, înotul pot îndepărta crema de protecție solară și se recomanda reaplicarea ei după astfel de activități.
De ce să folosești zilnic SPF?
Filtrele solare protejează împotriva fotoîmbătrânirii, a leziunilor ADN-ului celular și a hiperpigmentării, iar astfel reușim sa reducem atât riscul de cancer de piele, cât și îmbătrânirea timpurie. Protecția solară trebuie folosită în fiecare zi, ca parte a rutinei de îngrijire a pielii. În general, crema de protecție solară trebuie reaplicată la 2 – 4 ore, chiar mai des după înot sau dacă ai transpirat intens. Dacă lucrezi în interior și stai departe de ferestre, poate că nu ai nevoie de mai multe reaplicări de-a lungul zilei, dar, ține cont de cât de des ieși afară. Așadar, indiferent de anotimp, aplicarea zilnică a cremei cu SPF e esențială.