E din ce în ce mai greu să fii încrezător în frumusețea ta, într-o lume care uniformizează, care promovează standarde de frumusețe și de calitate a vieții. Cu toate acestea, în loc să dăm vina pe media, rețelele de socializare sau pe imaginile de care ne lovim la tot pasul, am putea să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce simțim și trăim. Să fim noi în control, nu să ne lăsăm controlați de lumea exterioară. Iar primul pas este să-ți accepți corpul și frumusețea. Cum faci asta? Răspunsul ni-l dă psihologa Domnica Petrovai.
Nu-ți fie frică să te privești în oglindă!
E firesc ca, în unele zile, să arăți mai obosit(ă) sau să nu fii pe deplin mulțumit(ă) de reflexia ta. Toți avem astfel de momente, dar când ai o dificultate în a fi confortabil(ă) cu “imperfecțiunile” tale, în loc să eviți oglinda, încearcă să intri în rolul unui observator.
Privește-te în oglindă fără să spui „sunt urât(ă)/ gras(ă)/ incapabil(ă)”. Evaluează-ți fizicul așa cum ai face-o pentru un bun prieten, cu apreciere și acceptare, nu cu critică.
Recunoaște frumusețea oamenilor din jur.
Mulți dintre noi au aceleași probleme de acceptare ca tine. Amintește-ți că sunt multe tipuri de frumusețe și că, în fapt, să te compari mereu cu ceilalți nu e sănătos.
Complimentează o prietenă, un coleg sau chiar și un necunoscut. În acest fel, vei face un om să se simtă mai bine în pielea lui, iar tu, la rândul tău, vei simți bucuria binelui făcut.
Ce îți place la tine?
Găsește răspunsul la această întrebare. Cu siguranță, vei găsi o parte a corpului tău care îți place și concentrează-ți atenția acolo. Când privești ceva ce îți place, sistemul de recompensă al creierul se activează, iar, în acest fel, îți crește starea de bine.
În plus, gândește-te la capacitățile extraordinare pe care le are corpul tău: vindecarea, crearea unei noi vieți, reînnoirea celulelor etc.
Respiră profund.
Îți vei recăpăta liniștea și siguranța, și îți vei elibera de tensiune fața, gâtul și chiar și umerii. Pe de altă parte, atunci când respiri lent și profund, începi să te simți confortabil(ă) cu propriul corp.
Așa că respiră, mai ales când nu te simți bine.
Răspunde cu un simplu “mulțumesc” complimentelor pe care le primești.
Nu minimiza cuvintele pe care ți le oferă cineva din exterior. Uneori, oamenii din jur văd în noi lucruri pe care noi nici nu le bănuim.
Încearcă să vorbești frumos cu tine.
În loc să-ți spui “urăsc cicatricea asta”, ai putea să-ți oferi o altă perspectivă: “cicatricea asta este parte din mine, parte din trecutul meu”.
Cu toții avem momente când suntem critici cu noi înșine, dar dacă monologul pe care-l porți cu tine este preponderent negativ, îți poate afecta bunăstarea emoțională și abilitatea de a-ți accepta corpul.