Blog, Dermatologist approved

5 obiceiuri sănătoase și simple pentru înfrumusețarea pielii

La început de an, ne propunem să integrăm obiceiuri noi în rutina noastră pentru a ne crește starea de bine sau pentru a fi versiunea noastră mai bună. Și pentru că, de cele mai multe ori, ne propunem să mișcăm munții din loc, nu durează mult până abandonăm misiunea.

Dar cum ar fi dacă ți-ai stabili niște obiective mici, realizabile pentru ca, în noul an, să te simți mai bine în propria piele? Niște noi obiceiuri sănătoase pentru corpul și mintea ta.

Vezi ce ne recomandă Dr. Anca Ciorogar în acest nou episod dedicat sănătății pielii.

1. Orice ai face, mergi la culcare cu fața curată.

Chiar dacă ești obosită și nu ai timp de un ritual complet, îndepărtarea machiajului și a altor reziduuri este esențială. Fără curățarea pielii, vei fi mai predispusă la iritații, acnee, deshidratare și îmbătrânire prematură. Indiferent de tipul tău de piele, încearcă să îți cureți tenul de 2 ori pe zi, mai ales seara, pentru a îndepărta machiajul, impuritățile sau murdăria acumulate pe piele pe parcursul zilei. Prin urmare, acest pas e obligatoriu chiar dacă nu ai folosit machiaj.

2. Adoptă câteva obiceiuri simple, dar cu impact mare asupra nivelului de colagen.

Producția de colagen scade, în mod natural, cu 1-1,5% pe an, după vârsta de 25 de ani, ceea ce duce la pierderea fermității pielii și formarea liniilor fine.

Folosește produse cu antioxidanți (ex: vitamina C) și SPF în timpul zilei, iar, seara, alternează acizii exfolianți (de exemplu, glicolic) cu retinol și o cremă cu peptide. Stilul de viață poate face diferența: somnul adecvat, sportul, alimentația echilibrată și, eventual, folosirea suplimentelor cu peptide de colagen vor îmbunătăți aspectul pielii.

3. Acordă mai multă atenție zonei gâtului și decolteului.

Majoritatea produselor pe care le aplici pe față, pot fi folosite și pe gât, dar cele mai eficiente pentru această zonă sunt retinolul pe care îl aplici seara și crema cu SPF, dimineața. În ceea ce privește decolteul, dacă ai avut parte de arsuri solare în adolescență, probabil că pielea ta prezintă semne de îmbătrânire prematură: pete solare sau riduri. Pielea din această zonă este subțire și mai sensibilă, așa că nu folosi substanțe active dure, ci mai degrabă produse bogate în antioxidanți și hidratante.

4. Rutina de îngrijire a pielii nu trebuie să fie neapărat complicată.

Indiferent cât de mult o simplifici, există un pas esențial zilnic: aplicarea unei creme cu SPF. Alege un factor de protecție 30 sau mai ridicat. Chiar dacă este o zi însorită sau nu. Atât timp cât este lumină afară, razele UVA și UVB pot afecta pielea. Cel mai simplu e să verifici indicele UV, așa cum verifici temperatura exterioară. La un indice de peste 2, considerat deja moderat, OMS recomandă aplicarea cremei cu SPF. Cantitatea aproximativă potrivită pentru față și zona gâtului, conform specialiștilor, este echivalentă cu o linguriță de cremă. Dacă petreci timp afară, la soare, reaplică o dată la două ore. 

5. Acordă-ți mai mult timp.

Oricât de mult vrei să simplifici ritualul de îngrijire și înfrumusețare, din când în când, îți recomandăm să te răsfeți. Măștile aplicate acasă, produsele pentru nevoi specifice sau acele extra 5 minute pe care ți le dedici pentru a masa pielea nu doar te vor ajuta să arăți mai bine, ci și să te simți mai bine.

by Dr. Anca Ciorogar
Dermatologist approved – Un serial creat din respect pentru știință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *